Historiek ZVC Patro Hoevenen 1

Patro Hoevenen is reeds jaren vertegenwoordigd in de KVV zaalcompetitie. Ondertussen zelfs met drie ploegen. ZVC Patro Hoevenen 1 maakte een tiental jaren geleden de stap naar de hoogste afdeling. In de huidige kern bevinden zich met Wim Brughmans en Robin Cornelis nog steeds twee spelers van de toenmalige generatie. Qua ploegen van destijds in hoogste afdeling overleeft ZVC Patro Hoevenen 1 als enige de enorme groei in het KVV zaalvoetbal, we hebben dus al redelijk wat ploegjes zien komen en gaan.

De achterliggende reden is ongetwijfeld het vriendschappelijk kader dat schuil gaat achter de ploeg. ZVC Patro Hoevenen 1 is een vriendenploegje geworden van zaalvoetballers die er wekelijks staan en er volledig voor gaan. Hoewel het op een gegeven moment anders had kunnen lopen. Een kantelmoment kwam er in het seizoen 2005-2006. Ondanks een niet onaardige vijfde plaats in de rangschikking dreigde een spelerstekort en bijgevolg het einde van ZVC Patro Hoevenen 1. Er werden zelfs fusiegesprekken aangeknoopt. Dankzij de vastberadenheid van speler/coach/voorzitter Robin Cornelis werd toch nog een 7 à 8-koppige kern samengesteld met Steven Welslau en Yves Van Ginneken als versterkingen. Al zeer snel werd een ploeg gesmeed die kon meestrijden voor de titel. Na een spannend slot van de competitie kon ZVC Patro Hoevenen 1 onverhoopt voor een eerste maal de titel in hoogste afdeling vieren.

Het daaropvolgend seizoen werd de kampioenenploeg behouden en in de breedte versterkt met Ben Van Peborgh, Dominique Loontiens en Franky Nighisti. Opnieuw een geslaagde zet, want met deze stabiele kern werd de titel verlengd in 2008 na een onwaarschijnlijk seizoen met 17 overwinningen op 18 wedstrijden. ZVC Patro Hoevenen 1 zou in competitie bijna een jaar lang ongeslagen blijven tot eind september 2008. Het was de titel van de bevestiging die ervoor zorgde dat in het seizoen 2008-2009 ZVC Patro Hoevenen 1 opnieuw naar voren werd geschoven als titelkandidaat. De concurrentie was ondertussen terug sterker geworden met Ambiorix en Sparta 1 als stevige uitdagers. Hoewel het na de heenronde moeilijk leek, werd de titel toch nog binnengehaald met 11 punten voorsprong. Een zeer sterke terugronde waarin slechts 2 punten verspeeld werden, lag aan de basis.

Ook het seizoen 2009 - 2010 werd aangevat met hoge verwachtingen. Eindelijk die fel begeerde dubbel vieren (titel in hoogste afdeling & beker), wat zou dat mooi zijn na twee verloren halve finales en twee verloren finales in het verleden! Maar de concurrentie werd enkel groter. Een nieuwkomer, Antwerp United, bleek al snel een zeer te duchten tegenstander. Bovendien werpte Sava zich met enkele 1e & 2e nationalers uit de KBVB futsal op tot favoriet. Deze 3 ploegen losten de verwachtingen zonder problemen in, getuige hiervan de meer dan 20 punten voorsprong op eerste achtervolger Sparta 1. Sava moest op het einde toch de rol lossen en strandt uiteindelijk op 5 punten van Antwerp United en ZVC Patro Hoevenen 1. Een gelijk aantal punten met andere woorden voor die laatste 2 ploegen. Hoewel ZVC Patro Hoevenen 1 een beter doelpunten saldo kende, moest een testwedstrijd de nieuwe kampioen aanduiden. In die testwedstrijd bleek Antwerp United scherper en pakte de nieuwkomer onmiddellijk een eerste titel in hoogste afdeling. ZVC Patro Hoevenen 1 kon zich gelukkig troosten met de pas veroverde beker na een geweldige campagne. Als climax werden de nationalers van Sava geklopt in een finale waarin alles lukte voor ZVC Patro Hoevenen 1. Het daaropvolgend feestje blijft tot de verbeelding spreken.

Het seizoen 2010 - 2011 beloofde een knallend seizoen te worden. Sava kon zijn toppers behouden en speelde sowieso mee voor de prijzen. De vraag was eerder of Antwerp United kon bevestigen en Sparta 1 eindelijk een rol van betekenis zou spelen in het titeldebat? En uiteraard: of ZVC Patro Hoevenen 1 nog mee voor de titel zou strijden? Met Wesley Vergauwen en Steven De Vlieghere werd de ploeg alvast opnieuw versterkt. ZVC Patro Hoevenen 1 kende een wisselvallig seizoen met hier en daar interne strubbelingen en stelde zich uiteindelijk tevreden met een verdienstelijke tweede plaats. Sava was dit seizoen heer en meester en behaalde de dubbel: zowel de titel als de beker was voor hen. De toppers konden evenwel niet behouden worden en Sava zou het seizoen daarop een herstart maken in vijfde afdeling. Antwerp United kende een zeer ongelukkig seizoen, ze zouden op het einde na slechts twee seizoenen in hoogste afdeling de handdoek werpen. ZVC Patro Hoevenen 1 daarentegen kon naar het einde van het seizoen toe de ploeg terug wat 'stroomlijnen' en koesterde stiekem grote ambities m.b.t. het nieuwe seizoen.

2011 - 2012 werd dan ook een boerenjaar voor ZVC Patro Hoevenen 1. In competitie stond er geen maat op ons. Alle 22 wedstrijden in competitie werden (verdiend) winnend afgesloten. Jonathan Baert moest zich slechts 36 omdraaien in competitie, gemiddeld 1.6 per wedstrijd. Zelden gezien in zaalvoetbal. In bekerverband lag dat gemiddelde mogelijk nog lager aangezien meer dan eens de nul gehouden werd. In de finale versloegen we de ervaren rotten van Kroatia na een feilloos bekerparcours. Ondertussen hadden we in maart een wedstrijd in eerste afdeling gewonnen met 28-0. Als we in de KVV archieven zouden kunnen grasduinen, waarschijnlijk een all time record. Ook in de twee tornooien waaraan we doorheen het jaar deelnamen, mochten we de beker in de lucht steken. Dit seizoen van ZVC Patro Hoevenen 1 evenaren lijkt haast onmogelijk. Een prestatie die in Stabroek/Hoevenen beloond wordt door ZVC Patro Hoevenen 1 Sportlaureaat van het jaar te maken. Veelzeggend als de andere genomineerden Belgische records op hun naam hebben. Helaas moeten we op het einde van het seizoen wel afscheid nemen van Dries Pauwels en Jonathan Baert.

De start van 2012 - 2013 was moeizaam. Ben Van Peborgh zat regelmatig in het buitenland voor het werk en Wesley Vergauwen & Yves Van Ginneken kampten met lastige blessures. Dit maakte dat sommige spelers amper een voorbereiding in de benen hadden. Bovendien zat de kalender niet mee en speelden we op drie maanden tijd slechts vier wedstrijden. Naarmate het seizoen vorderde en iedereen weer op niveau geraakte, kwam onze machine opnieuw op gang. Thuis hakten we de meeste directe tegenstanders uit het klassement regelmatig met overduidelijke cijfers in de pan. Uit was het vaak lastiger. We kregen ook een aantal keren met onverwacht puntenverlies te maken waardoor begin maart de titel ver weg leek. In een spannend competitieslot waar een viertal ploegen nog aanspraak maakten op de titel waren ZVC Valaar 1 & ZVC Patro Hoevenen 1 de enige twee ploegen die het hoofd koel konden houden. Als kers op de taart mochten de twee ploegen op de allerlaatste speeldag onderling beslissen wie zich een jaar tot verbondskampioen kroonde: ZVC Patro Hoevenen 1. Twee weken later werd ook voor de derde maal de Beker van Antwerpen veroverd. Een grijs startend seizoen kende uiteindelijk met tussendoor ook nog eens twee gezinsuitbreidingen (Robin: Elise & Yves: Iben) toch nog een glanzend einde!

Langs de zijlijn horen we nu al geruime tijd dat ‘de piek’ wel voorbij zal zijn. Toegegeven: ook binnenskamers duikt meestal even in het begin van het seizoen twijfel op. Zeker de bekerambities 2013-2014 krijgen even een deuk wanneer de loting ZVC Andalucia aanwijst als tegenstander in de eerste ronde. Een heruitgave van de allerlaatste KVV bekerwedstrijd uit 2012-2013 waarin ZVC Patro Hoevenen 1 na een spannend wedstrijdslot & strafschoppen nipt een derde bekeroverwinning mocht vieren. ZVC Andalucia wordt echter omwille van administratieve redenen geschorst en zo ziet ZVC Patro Hoevenen 1 het grootste (en enige zo blijkt achteraf) struikelblok reeds na de eerste wedstrijd van het seizoen wegvallen. Een seizoen met veel constante en geen problemen. De overwinningen zijn talrijk, in zeldzame gevallen eerder nipt maar steeds verdiend en een enkele nederlaag had even goed een overwinning kunnen zijn. Autoritair maar sportief stoomt ZVC Patro Hoevenen 1 door competitie en beker met een derde dubbel op rij tot gevolg! Zo lijkt er maar geen sleet te komen op de ZVC Patro Hoevenen 1 machine, met op het einde van het seizoen nog slechts twee 30-‘ers in de kern. Je zou aannemen dat de honger stilaan gestild is, maar insiders weten ondertussen beter. Dat belooft voor 2014-2015!